HABERLER
KUR-AN´DA İNSAN YÖNETİMİ - Ali Kemal KASTAN
Orjinal Resim

Kastan “Esmau-l Hüsna ile Sıradan insanlar tarihi değiştirmeye başladı”
            ESAM Kocaeli’nin konuğu olan araştırmacı yazar Ali Kemal Kastan “Peygamber efendimizin İslam toplumu ile tanışması sıradan insanları tarih yazan insanlara dönüştürdü” dedi.
ESAM Söyleşilerinin beşinci yılı
            Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM) Kocaeli Şubesi’nin “Bireyselleşme” konulu  Aralık ayı söyleşi programına araştırmacı yazar Ali Kemal KASTAN konuk oldu. LuxoryGarden Otel’de gerçekleşen program ESAM Kocaeli şube başkanı Aladdin Çakmak’ın açılış ve selamlama konuşması ile başladı. ESAM Kocaeli şubesinin beşinci dönemde yürüttüğü söyleşiler ses getirmeye devam ediyor.
Kastan “ Peygamberin öğretisi ile büyük değişim başlıyor ”
            1400 yıl önce Hicaz bölgesinde Peygamberin gelmesi ile sıradan insanlar tarih yazan insanlar haline dönüşmüştür. Öyle ki vahşi, sıradan, toplum adına iyilik adına hiçbir artı değer üretememiş bir topluluk İslam ile tanıştıktan sonra büyük bir gelişim yaşadı. Çağları aşan, tarihin seyrini değiştiren, evrensel düzeyde felsefe, bilim ve medeniyet üreten bir topluma dönüştüler. Biz de bu insanların nasıl tarih yazdığını anlarsak onlar gibi olabiliriz.

Peygamberimizin içinde bulunduğu toplumun yönetim adına ise herhangi bir startejileri ve üretimleri olmayan vahşi ve bilgisiz bir toplumdan oluşuyordu. İslam dini stratejiden anlamayan bu sıradan insanları tarih yazan bir topluluğa dönüştürdü. Bu aslında İslam’ın çok da görülmeyen mucizelerinden biri idi.

Allah tarafından bu topluluğa gönderilen peygamberimizin elinin değmesi ile müthiş bir değişim yaşanmıştı. Bu değişim nasıl oldu. Tabi bunu anlamalıyız öncelikle. Zihinlerimizde peygamber efendimize yönelik çok sayıda bilgi vardır. Bu değişim kavramların değişmesi ile başladı. Bu kavramların başında bugün bildiğimiz Esmau-l Hüsna da yer alan kavramlar vardı. Ne idi bunlar. Baki, Rahman, Tevvab, Rauf, Bari gibi. Hayata doğrudan giren bu kavramların insanları değiştirmesi ile tarihin seyri de değişmiş oldu.   

Ali Kemal KASTAN“ Esma’daki isimler modern yönetimlerde yeni fark ediliyor”
            Esmau-l Hüsna olağan üstü bir yönetim modeli ortaya koymuştur. Peygamber efendimizin önderliğinde kurulan medeniyetin en temel özelliği Allah’ın ahlakı ile ahlaklanmış olmalarından geliyor. Bu evrensel bir insan ve kişilik modelinin de kaynağı olmuştur. Bugünkü  modern yönetim ile Esmau-l Hüsna’nın izdüşümlerinde şunu fark ederiz.

Bu isimlerin belirlediği bazı özellikler modern yönetimde de var. Mesela Empati, duygusal zeka hepsinin Esmau-l Hüsna da karşılığı var. Meslea VEDUD ismi empatiyi çok büyük şekilde kapsar zaten. Peygamber efendimizin yöneticiliğinin arka planındaki duygusal boyut modern yönetime yeni yeni giriyor. Hatta bazıları hala yok. Mesela TEVVAB isminin karşılı yok. Rauf yok. VEDUD yok.

Söyleşinin sonunda ESAM Kocaeli Şube Başkanı Alattin Çakmak tarafından Nihat Ergün’e plaket taktim edildi.

Beğen  l 
Beğenme  l 
Arşiv  l 
Yazdır  l 
1345 Kez Görüntülendi
 |  Paylaş  | 
l Fotoğraflar
Site Yönetimi ESAM
 
 
Tasarım | Yazılım K7